Biografia bł Adolfia Kolpinga
 
 
 

OGŁOSZENIA

Bezglutenowe „Ciasteczka Teresy” - były degustacje, czas na produkcję

2016-12-07

Dobiegł końca projekt „Ciasteczka Teresy jako produkt lokalny z Małopolski”. Dietetyczne ciasteczka przyrządzane bez pieczenia przeszły pozytywnie badania przechowalnicze, a także, co równie ważne, test smaku na publicznych degustacjach, zorganizowanych w krakowskich lokalach (Bistro Marchewka, Forum Przestrzenie) i podczas różnych imprez i uroczystości na terenie powiatu krakowskiego, nowosądeckiego i limanowskiego. Przygotowano także opracowanie zawartości odżywczej i kalorycznej ciasteczek. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wprowadzić ciasteczka do produkcji i uzyskać Certyfikat Produktu Lokalnego z Małopolski.

Na czym polega wartość takiego projektu? Oto wypowiedź Prezesa Fundacji Partnerstwo dla Środowiska - Pana Rafała Serafina:

Ciasteczka Teresy to projekt mały, ale o dużym znaczeniu zarówno dla Fundacji, jak też dla lokalnej społeczności. Przedsięwzięcie daje szansę osobom o statusie rolnika-domownika poznać osobiście nie tyko cały cykl produkcji, dystrybucji, marketingu i sprzedaży produktu lokalnego - jakim ciasteczka - ale również znaczenie, jakie na każdym etapie wytwarzania produktu odgrywa współpraca z innymi uczestnikami projektu.
Ponad 90 kobiet z czterech powiatów Małopolski wzięło udział w tej inicjatywie, a 28 zdecydowało się na stała wspłpracę. Ich zaangażowanie i przykład pokazuje, że wytwarzanie produktu lokalnego może być sposobem na życie. Oprócz osobistej satysfakcji uczestnicy projektu mogą mieć poczucie działania dla dobra wspólnego, a także maja szansę na uzyskanie dochodów w przyszłości.
Zmiany w prawie, które nastąpiły 1.01.2016 pozwalają rolnikom wytwarzać i sprzedawać produkty z upraw własnych w ramach działalności rolniczej. Takim produktem mogą być właśnie Ciasteczka Teresy. To wielka szansa dla tzw. rolników-domowników, którzy nie mogą uzyskać statusu bezrobotnego i skorzystać z programów wspierania przedsiębiorczości. Rolnicy-domownicy to najbliższa rodzina rolników. Wg. statystyk WUP, w Małopolsce mamy 40.000 rolników-domowników.

Na to samo pytanie odpowiada pan Robert Prusak, przewodniczący Stowarzyszenia Rodzina Kolpinga w Luborzycy, prowadzącego projekt:

Dzieło Kolpinga jest federacją niezależnych stowarzyszeń skupionych wokół idei „pomocy poprzez samopomoc”. W swych działaniach każde lokalne Stowarzyszenie stara się odpowiadać na potrzeby miejsca i czasu. Tak też dzieje się w ponad 60-ciu krajach świata gdzie działają Rodziny Kolpinga. Członkowie Stowarzyszenia starają się zawsze stwarzać platformę współpracy w swoim toczeniu. Stałą zasadą jest dawanie „wędki” i umiejętności posługiwania się nią, a nie „ryby”. W te hasła znakomicie wpisał się projekt „Ciasteczka Teresy” skierowany do kobiet rolników – domowników czyli osób skazanych na pewnego rodzaju marginalizację. Udział w tym projekcie daje tym kobietom nowe perspektywy zawodowe i ekonomiczne, jednocześnie odpowiada na potrzeby naszego miejsca i czasu” w związku z coraz większym zapotrzebowaniem na bezglutenowe produkty spożywcze.

Dużą wagę będzie miało dla nas także uzyskanie marki PLM - z uwagi na brak takowego produktu w gminie Kocmyrzów-Luborzyca. Tym samym nasze Stowarzyszenie przyczyni się do podniesienia rangi regionu, co, mamy nadzieję, pozwoli nam pozyskać nowych członków i sprzymierzeńców.

O „Ciasteczkach Teresy”

Receptura ciasteczek opiera się na surowcach wytworzonych przez lokalnych producentów. Ciasteczka nie zawierają glutenu, dodatku cukru ani laktozy, przyrządza się je bez pieczenia. Mimo to są niezwykle pożywne i dostarczają mnóstwo energii: w ich skład wchodzą orzechy włoskie i laskowe, suszone owoce (jabłka, czarny bez, czarne porzeczki), miód i rodzynki.

Ciasteczka Teresy mają szansę być smaczną i zdrową propozycją dla dzieci, młodzieży, intensywnie pracujących dorosłych. Odpowiednie będą dla osób cierpiących na różne schorzenia układu pokarmowego. Docelowo ciasteczka mają uzyskać statut certyfikowanego Produktu Lokalnego z Małopolski (PLM) i dostępne będą w punktach dystrybucji prowadzonych przez partnerów projektu.

Strona internetowa projektu: www.ciasteczkateresy.pl i profil Facebook.com/CiasteczkaTeresy.

Projekt współfinansowany przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska, prowadziło, w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej, Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga w Luborzycy www.luborzyca.kolping.pl

W projekcie wzięło udział ponad 90 kobiet. Dalszą chęć współpracy zadeklarowało 28 z nich. W ramach projektu, warsztaty wytwarzania ciasteczek odbyły się m.in. w Luborzycy, Maciejowicach, Nowym Sączu i Lipowem k. Limanowej. Spotkanie podsumowujące projekt miało miejsce w Bistro Marchewka w Nowej Hucie. Rozmawiano o wartościach odżywczych, silnych stronach ciasteczek, istniejącej konkurencji rynkowej i szansach wprowadzenia ich do produkcji. Obecne na spotkaniu uczestniczki warsztatów w Luborzycy i Maciejowicach odebrały certyfikaty z rąk prezesa Stowarzyszenia Kolpinga w Luborzycy, operatora projektu.



Galeria zdjęćNapisz do naswww.kolping.pl

PROJEKT STRONY - eurohost /Pokoje gościnne Kraków