OGŁOSZENIA

2016-12-07

Na czym polega wartość takiego projektu? Oto wypowiedź Prezesa Fundacji Partnerstwo dla Środowiska - Pana Rafała Serafina:

Ponad 90 kobiet z czterech powiatów Małopolski wzięło udział w tej inicjatywie, a 28 zdecydowało się na stała wspłpracę. Ich zaangażowanie i przykład pokazuje, że wytwarzanie produktu lokalnego może być sposobem na życie. Oprócz osobistej satysfakcji uczestnicy projektu mogą mieć poczucie działania dla dobra wspólnego, a także maja szansę na uzyskanie dochodów w przyszłości.

Na to samo pytanie odpowiada pan Robert Prusak, przewodniczący Stowarzyszenia Rodzina Kolpinga w Luborzycy, prowadzącego projekt:

Dzieło Kolpinga jest federacją niezależnych stowarzyszeń skupionych wokół idei „pomocy poprzez samopomoc”. W swych działaniach każde lokalne Stowarzyszenie stara się odpowiadać na potrzeby miejsca i czasu. Tak też dzieje się w ponad 60-ciu krajach świata gdzie działają Rodziny Kolpinga. Członkowie Stowarzyszenia starają się zawsze stwarzać platformę współpracy w swoim toczeniu. Stałą zasadą jest dawanie „wędki” i umiejętności posługiwania się nią, a nie „ryby”. W te hasła znakomicie wpisał się projekt „Ciasteczka Teresy” skierowany do kobiet rolników – domowników czyli osób skazanych na pewnego rodzaju marginalizację. Udział w tym projekcie daje tym kobietom nowe perspektywy zawodowe i ekonomiczne, jednocześnie odpowiada na potrzeby naszego miejsca i czasu” w związku z coraz większym zapotrzebowaniem na bezglutenowe produkty spożywcze.

Dużą wagę będzie miało dla nas także uzyskanie marki PLM - z uwagi na brak takowego produktu w gminie Kocmyrzów-Luborzyca. Tym samym nasze Stowarzyszenie przyczyni się do podniesienia rangi regionu, co, mamy nadzieję, pozwoli nam pozyskać nowych członków i sprzymierzeńców.

Projekt współfinansowany przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska, prowadziło, w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej, Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga w Luborzycy www.luborzyca.kolping.pl

W projekcie wzięło udział ponad 90 kobiet. Dalszą chęć współpracy zadeklarowało 28 z nich. W ramach projektu, warsztaty wytwarzania ciasteczek odbyły się m.in. w Luborzycy, Maciejowicach, Nowym Sączu i Lipowem k. Limanowej. Spotkanie podsumowujące projekt miało miejsce w Bistro Marchewka w Nowej Hucie. Rozmawiano o wartościach odżywczych, silnych stronach ciasteczek, istniejącej konkurencji rynkowej i szansach wprowadzenia ich do produkcji. Obecne na spotkaniu uczestniczki warsztatów w Luborzycy i Maciejowicach odebrały certyfikaty z rąk prezesa Stowarzyszenia Kolpinga w Luborzycy, operatora projektu.